αρχική  Χειροτεχνία  /  Υφαντική Κέντημα

  Στα παλαιότερα χρόνια οι γυναίκες ασχολούνταν με το κέντημα και την ύφανση.

Το βασικότερο εργαλείο υφαντικής τέχνης, απαραίτητο σε κάθε σπίτι, ήταν ο αργαλειός.
  
   Οι γυναίκες έφτιαχναν μ' αυτόν φουστάνια, μεσοφόρια, ποδιές, φανέλες και μπούστα, για τον εαυτό τους. Για τους άνδρες έφτιαχναν παντελόνια, πουκάμισα, βράκες, φανέλες και κάπες.
  
   Ο άλλος, εξίσου σημαντικός, τομέας προσφοράς του αργαλειού ήταν τα κλινοσκεπάσματα της οικογένειας. Πολύχρωμες μπατανίες, βελέντζες, σαλίσματα, κιλίμια, κουρελούδες, και τσαντίλες. Απ' αυτά τα είδη, οι βελέντζες και τα σαλίσματα είχανε και μια επιπρόσθετη επεξεργασία. Τα πηγαίνανε υποχρεωτικά στη νεροτριβή (σ' αυτή έστριβε το νερό ο μυλωνάς, όταν δεν είχε άλεσμα). Τα βάζανε σε μια μεγάλη φυσική (συνήθως) γούρνα κι έπεφτε από ψηλά τρεχούμενο νερό. Αυτό συνεχιζότανε για μια βδομάδα περίπου. Είχε σαν αποτέλεσμα, με το συνεχές κτύπημα του νερού, να φουσκώνουν, να βγάζουν χνούδι κι έτσι γίνονταν πιο απαλά στη χρήση τους.

  Κύριες πρώτες ύλες το μαλλί, το βαμβάκι, το λινάρι και το μετάξι. Προϊόντα που τα έβρισκαν σχετικά εύκολα, κι αυτό βέβαια γιατί ήταν κτηνοτρόφοι και γεωργοί.
Για να φτάσει το νήμα στον αργαλειό, έπρεπε να προηγηθεί μια κοπιαστική επεξεργασία, όπως το λανάρισμα, το γνέσιμο και το κλώσιμο .


          Κόκκινη κλωστή δεμένη 
          στην ανέμη τυλιγμένη 
          δώσε κλώτσο να γυρίσει 
          παραμύθι ν' αρχινίσει.

Πλύσιμο βελέντζας στον μύλο του Δούμτση
Αργαλειός